Röntgen­kuvaus

Varaa aika netistä

Soita numeroon ja varaa aika

Hammaslääkärin tekemään tutkimukseen kuuluu olennaisesti hampaiden röntgenkuvaus, jonka avulla nähdään muutoin vaikeasti havaittavat muutokset ja sairaudet suun alueella. Röntgenkuvien avulla löydetään mm. hampaiden reikiintyminen, juuritulehdukset ja parodontiitti eli kiinnityskudostulehdus.

Intraoraali­kuvaus

Intraoraalikuvauksessa hammasfilmi tai kuvalevy asetetaan suun sisälle. Kuvattava alue on melko pieni. Tällä tavalla kuvataan yleensä yksittäistä tai muutamaa vierekkäistä hammasta esim. juurihoidossa tai suunniteltaessa hampaan poistoa. Suun tutkimuksen yhteydessä otetaan säännöllisin väliajoin bitewing-kuvia. Näiden kuvien avulla on helpompi havaita reikiintyminen takahampaiden väleissä ja vanhojen täytteiden alla. Myös parodontiitin eteneminen näkyy bitewing-kuvissa.

Panoraama­kuvaus

Panoraamakuvassa nähdään koko hampaisto, leukaluut, leukanivelet ja osa poskionteloista. Panoraamakuvaus sopiikin parhaiten koko hampaiston ja leukaluiden sairauksien tutkimiseen, mutta se ei ole yhtä tarkka yksittäisen hampaan tutkimiseen kuin intraoraalikuva. Panoraamakuvaa joudutaankin usein täydentämään ottamalla intraoraalikuva, jos panoraamakuvassa löytyy tulehdus esim. yksittäisen hampaan kohdalta. Panoraamakuvausta käytetään erityisesti viisaudenhammasoireiden ja hammassärkyjen syyn selvittämisessä sekä oikomishoidossa.

Kartiokeila­tietokone­tomografia­kuvaus eli KKTT-kuvaus

Uusin KKTT-kuvaus kuvaa kohteen kolmiulotteisesti ja erittäin tarkasti. KKTT-kuvauksen sädeannos on koko kalloa kuvattaessa erittäin suuri, joten kuvausalueen kokoa on syytä säätää tarpeen mukaan. Tällöin myös sädeannos pienenee huomattavasti. KKTT-kuvaus soveltuu vaativimpien hammasimplanttien ja hampaiden leikkausten suunnitteluun sekä hammas- ja leukatraumojen ja leukojen alueen tulehdusten tutkimiseen.

Jaa artikkeli